Ce ție îți place, fă și pentru altul
Vreau să încep prin a spune că eu sunt pur și simplu EU! Ne definim atât de mult prin roluri (mamă, tată, soră, frate, copil, student, medic, avocat, ospătar etc.) și etichete (frumos, deștept, curajos, ghinionist, eficient, organizat etc.), încât am uitat care este subiectul principal: noi, esența noastră pură, sinele nostru, simplitatea existenței noastre. Consider că valoarea noastră vine la pachet cu ceea ce suntem pur și simplu, cu faptul că suntem, nu cu ceea ce facem sau avem.
A fost și este foarte important pentru mine să mă cunosc în totalitate, să știu cine sunt, iar acest lucru nu ar fi posibil fără să-mi permit să trăiesc atât fericirea, cât și suferința. Autenticitatea este o trăsătură foarte importantă pentru mine, iar fără auto-cunoaștere nu este posibilă. Oamenii pe care-i întâlnesc în această viață merită să mă cunoască așa cum sunt eu. Nu poți să oferi în exterior decât ceea ce ai în interior și nici mai mult decât îți oferi ție. Nu pot să cer de la un om să facă lucruri pe care eu nu le fac.
Am înțeles de-a lungul timpului că binele și răul, pozitivul și negativul sunt relative și sunt necesități pentru noi toți, pentru evoluția noastră. Cred în potențialul din oameni, iubesc natura umană, psihicul și procesele lui. Omul are capacitatea de a transforma în resurse orice apare în drumul său, dar este necesar să știe că nu trebuie să o facă de unul singur mereu. Am fost destul timp singuri. Este în regulă să fim însoțiți atunci când simțim că nu mai putem sau când ne-am rătăcit puțin pe drumul către noi înșine. Cred cu tărie că fiecare face atât cât poate la momentul respectiv, iar pentru asta toți avem nevoie de și merităm acceptare. Pentru mine terapeutul este ca o hartă pe care o iei cu tine atunci când mergi pe un drum nou, dar care cumva îți este cunoscut, familiar. Să nu uităm că harta fără om nu poate merge nicăieri, el este motorul mișcării.
Am convingerea că viața este despre sens și mai ales despre dreptul fiecăruia de a și-l creiona. Sensul meu este să fiu aici pentru acest proces bidirecțional de dezvoltare, pentru voi și implicit pentru mine, sensul meu este să învăț de la cei pe care încerc să-i ajut, să experimentez universul fiecăruia ca și cum ar fi tot ce am de trăit în acel moment. Sensul meu este despre a fi congruentă, empatică și despre a asculta pentru a înțelege, nu pentru a răspunde. Sunt aici pentru a oferi suport, acceptare, competență, securitate și stabilitate. Sunt aici pentru că îmi doresc să-ți fiu alături în timp ce te vezi, te auzi și te iubești. Motivația este resursa mea principală, iar ceea ce o face atât de puternică este faptul că vine pentru a compensa anumite frici. Cum spuneam într-un alt paragraf, totul este relativ, contează din ce perspectivă privești situația. Oamenii sunt geniali tocmai prin această capacitate de a privi avantajele dezavantajelor. Putem să ne împăcăm cu suferința atunci când realizăm că avem dreptul la ea.
Parcursul meu profesional vine din iubire și pentru iubire. Relația mea cu psihologia a început acum 7 ani, dar îmi place să cred că a existat dintotdeauna pentru că noi suntem psihologie de la momentul 0. Am ales psihologia ca unică și principală opțiune pentru cariera mea și m-am dedicat acestui vis încă din liceu. În anul 2019 am absolvit Facultatea de Psihologie și Științele Educației – Universitatea din București. În anul 2020 am finalizat formarea mea profesională în psihoterapie integrativă în cadrul Institutului Român de Psihoterapie Integrativă. În prezent, sunt în anul terminal al programului de masterat Psihotraumatologie și Asistare Psihologică – Universitatea din București.
Din anul 2018 fac parte dintr-un program care organizează grupuri de dezvoltare personală și terapeutice pentru copii cu vârste cuprinse între 3/4 și 14/15 ani. Experiența mea cu cei mici cuprinde și ani de voluntariat în centre (Help Autism) pentru copii diagnosticați cu tulburare de spectru autist, dar și pe secția de neurologie pediatrică (Spitalul Clinic de Psihiatrie „Profesor Doctor Alexandru Obregia”). Iubesc copiii și mă bucură să știu că lucrul terapeutic cu aceștia poate avea efecte extraordinare, o calitate sporită a vieții de adult și o stare de bine generalizată. În ceea ce privește adolescenții și adulții, am lucrat cu persoane internate pe secțiile clinice de psihiatrie (Spitalul de Psihiatrie „Eftimie Diamandescu” Bălăceanca; Spitalul de Psihiatrie Săpunari).
Am participat cu pasiune la diferite cursuri, workshop-uri, conferințe și m-am implicat în diverse programe de voluntariat. În contextul actual, m-am implicat în proiecte de asistare și suport în situații de criză (pandemia actuală).
Am încercat să ofer informații despre mine pentru că știu că alegerea unui terapeut nu este deloc ușoară, iar fiecare merită să primească detalii sincere care-i pot fi de ajutor în selecție. Curiozitatea este o trăsătură care mă caracterizează, iar acum, după ce știu că ți-ai făcut o imagine despre mine, aș vrea să-ți spun că sunt curioasă să te cunosc și eu.
La un moment dat, trebuie să abandonăm speranța unui trecut mai bun. – Irvin D. Yalom
Am atașat mai jos CV-ul meu