Servicii de evaluare

Servicii de evaluare clinică și intervenție de scurtă durată:
Nu înțelegi de ce ai anumite reacții sau de ce îți e greu să funcționezi în ritmul celorlalți? Simți că ți-ai pierdut echilibrul și nu te mai recunoști? Simți că ceva nu este în regulă cu tine sau că lipsește ceva? Ai anumite simptome pe care nu le înțelegi? Ai pierdut pe cineva drag? Te simți diferit în vreun fel?

 • Scopul fundamental al psihologiei clinice este studiul, evaluarea și tratamentul persoanelor cu tulburări (Pomerantz, 2011).
 • Evaluarea clinică presupune abordarea factorilor psihologici implicați în starea de sănătate și de boală. Evaluarea clinică implică promovarea și optimizarea sănătății mentale, modalități de prevenție, investigarea mecanismelor psihice implicate în dezvoltarea umană și sănătatea mentală.
 • Evaluarea clinică are ca scop recoltarea unor informații suficiente, înțelegerea sau formularea cazului, stabilirea simptomelor și a tabloului clinic, pregătirea pentru un proces terapeutic sau furnizarea unei imagini acurate despre client (Raportul clinic).
 • Evaluarea clinică se face prin: interviu clinic, observație clinică, inventare clinice de personalitate, teste de aptitudini sau de comportamente adaptative, tehnici proiective.
 • Structura/etapele evaluării clinice: etapa preliminară (formularea scopului evaluării, stabilirea metodelor și alegerea instrumentelor specifice pentru client); etapa intermediară (derularea propriu-zisă a evaluării, administrarea probelor, culegerea de date, comunicarea cu respondentul, procesarea datelor, interpretarea rezultatelor și furnizarea raportului de evaluare); etapa finală (feedback și încheiere).
 • În funcție de necesitatea clientului, se va furniza un raport clinic de evaluare cu recomandări viitoare sau se va urma o intervenție de scurtă durată pe problematicile identificate sau se va începe un proces de psihoterapie.
   

Servicii de evaluare complexă pentru avize și rapoarte psihologice:
Ai nevoie de un document oficial pe care să-l prezinți în fața unei comisii sau care să ateste un anumit fapt? Ți-a solicitat o autoritate un aviz de la un clinician? Ai nevoie de raportul unui psiholog pentru dosarul tău? Ai nevoie de o evaluare clinică pentru Comisia de încadrare în gradul de handicap?

 • Avizul/raportul de la psihologul clinician este o necesitate pentru anumite dosare oficiale sau comisii.
 • Obținerea acestui raport se face în urma unei evaluări clinice specifice și de scurtă durată. Evaluarea presupune utilizarea unor instrumente validate științific și recunoscute de comisii și autorități.
 • Psihodiagnosticul/evaluarea complexă are ca scop identificarea stărilor psihologice de sănătate şi/sau boală şi a mecanismelor psihologice de etiopatogeneză şi/sau de sanogeneză cu relevanță pentru întocmirea dosarului pentru anumite comisii de expertiză.
 • Această cerință a autorităților sugerează colaborarea inter-disciplinară pusă în favoarea clientului.
 • Psihologii clinicieni se formează special pentru a furniza aceste rapoarte bazate pe argumente științifice, iar din acest motiv ei sunt cei mai potriviți să stabilească o imagine transparentă despre situația, problematica reală a persoanei și despre indicatorii psihici relevanți.  
 • Etape în obținerea avizului psihologic: evaluarea clinică; procesarea și interpretarea rezultatelor; furnizarea raportului.
  Aceste informații sunt oferite mai mult pentru a te ajuta să-ți faci o idee, să-ți organizezi percepțiile și opiniile, dar și posibilele nelămuriri. Ceea ce îmi doresc să rămână cu tine este că terapia nu este despre un serviciu oferit, nu este despre o abordare anume sau o tehnică/metodă, terapie este despre TINE, pentru TINE și prin TINE. Cu fiecare client se naște o terapie unică, specială, particulară și care este DOAR a lui!